Att leda ett lag
Man kan leda ett lag på olika sätt, inom idrotten har man precis som inom politiken en lagledare. Denna ledare ska oavsett sammanhang förutom att klargöra målet – att vinna matchen, peppa sitt lag och ibland göra förändringar i laguppställningen när matchen håller på att förloras eller när spelare väljer att byta lag osv.
Under matchens gång inträffar halvleksvila eller periodpaus. I dessa avbrott är det dags att analysera om laget följer matchplanen, gör de inte det krävs det förändringar. Antingen byte av spelare eller en korrigering av matchplanen.
En ledare kan inte passivt sitta tyst med armarna i kors för då förloras sannolikt matchen.
Inom politiken har lagen en fördel man inte har i idrotten, partierna aviserar sina ställningstaganden oftast tidigt innan ”matchstart”, det gör att man som politiker oftast vet vilket hörn som beskjuts.
Därför borde det vara enklare att vara ledare inom politiken kan man tycka.
Det kan vara så – om det finns en matchplan, finns det inte det springer laget på alla bollar huvudlöst och tycker att motståndaren är elak som skjuter åt andra hållet så man får springa ännu längre, eller att ens eget lag befinner sig på fel ställe hela tiden.
Ibland kan det vara så att vissa bollar är det smartare att låta bli men det vet man först om man har en plan. Som ni ser faller allt tillbaka på dels förmågan att leda laget, att analysera spelet men framförallt att ha en plan.
Vi Socialdemokrater i Gnosjö har efterlyst ett borgerligt handlingsprogram för Gnosjö kommun, vi tar gärna matchen och om vi bara får reda på vart målet är så kommer vi tala om i vilket hörn vi ämnar skjuta.
Sen verkar det finnas spelare som väljer att ställa sig på ytterkanten av planen och ropa att de inte får vara med, att matchen spelas på fel sätt osv… När de väl får bollen framför fötterna och har chansen att skjuta i mål – då sätter man sig på avbytarbänken och mumlar ”vänta bara…”.
Efter att matchen är avgjord, ser vi Socialdemokrater framemot nästa match, vi tar med oss det som var bra och förbättrar det som var mindre bra.